The magic of bjd

De plek voor de verzamelaars/liefhebbers van Ball jointed dolls!
 
IndexIndex  FAQFAQ  ZoekenZoeken  RegistrerenRegistreren  Inloggen  

Deel | 
 

 Newbie guide. Nieuw bij de hobby! lees deze eerst!

Ga naar beneden 
AuteurBericht
tha_queen_of_chaos
VampierBerichtOnderwerp: Newbie guide. Nieuw bij de hobby! lees deze eerst!   wo 11 feb 2009, 21:45

Bij het begin beginnen! Het is handig als je de termenlijst erbij pakt. (die is er nog niet maar komt wel)

Wat zijn BJD's? Oftewel Ball jointed dolls?
De naam doet het al vermoeden, maar BJD's zijn poppen die doormiddel van 'ballen' in de gewrichten kunnen poseren.
Ze zijn gemaakt van Resin, een soort kunsthars. De delen worden bij elkaar gehouden door elastiek. Gewoon elastiek? Ja.. elastiek!
BJD's zijn customizable. Ze kunnen door middel van pruikjes, oogjes, face-ups (beschildering van het gezicht, en nog meer manieren, totaal van jezelf gemaakt worden.
Geen doll is hetzelfde en je kan er totaal iets van jezelf van maken.

OMG WAT ZIJN ZE DUUR!!
Ja... ze zijn duur! Heel duur soms.
Mensen zijn verbaasd als ze een doll bestellen en deze kaal en naakt is, vaak alleen een paar ogen erbij. voor dat geld!
Deze dolls zijn zo duur door meerdere factoren.
Alle molds moeten eerst met de hand gekleid worden. Dan moeten er met de hand mallen van gemaakt worden. Dan worden die mallen met de hand gegoten.
Dat is niet zo makkelijk als het lijkt. Resin reageert snel met vocht (wat standaard in de lucht zit) en kan alleen door middel van een trilplaat verholpen worden. Anders krijg je luchtbelletjes.
Dan is het resin er zelf nog. Dit is een duur materiaal. Niet alleen moeilijk om mee te werken, maar ook om te vervaardigen. Vele company's mixen zelf de kleur voor hun resin.
De face-up word ook door de hand beschilderd.
Dan word een doll met de hand gerestringed, ingepakt en verstuurd.

Niet alleen komt er veel vakmanschap bij kijken, maar ook worden veel dolls met liefde gemaakt.

Basis Onderhoud
Schoonmaak
Dolls zijn makkelijk schoon te maken met een nat doekje. Je kan ze zelfs in het water houden, hoewel dit wel slecht is voor het elastiek.
Meeste mensen gebruiken voor echte hardnekkige vlekken een wondersponsje(te koop bij kruidvat). Dit kan ook gebruikt worden om vlekken op hun gezicht schoon te maken zonder de face-up te beschadigen.

Restringen
Het elastiek zal in de loop van tijd slapper worden. Meestal moet dit elk halfjaar, maar het ligt eraan hoe vaak jij met je doll poseert.
Dan kan het nodig zijn dat je je doll even moet restringen. De eerste keer kan eng zijn, maar zodra je het eenmaal doorhebt is het niet zo moeilijk.
De eerste keer kan je het het beste iemand vragen of die je wilt helpen.
Eens per jaar (ook dit ligt aan het gebruik) zal je het elastiek moeten vervangen.

Resin
Duurzaamheid
Over het algemeen is Resin duurzaam, het breekt niet snel, maar dit betekend niet dat het slim is om je doll te laten kletteren. Beschadigingen kunnen natuurlijk gebeuren. Helemaal met warmte aangezien die het resin beetje laat smelten.

Verkleuring
Resin verkleurt na geruime tijd. Kan je niks aan doen! Het gaat gelijkmatig en kan jaren duren mits je het goed behandeld.
Resin 'vergeling' word verspoedigd door direct zonlicht. Vooral French Resin (speciaal soort resin) heeft nogal een reputatie om snel te verkleuren.
Met tan dolls and white skin dolls zie je het eenmaal sneller.
Sommige mensen vinden het storend, andere totaal niet.

Stoffen.
Pigmenten van kleur kunnen in de resin trekken. Teken dus nooit zomaar wat op je doll, want grote kans dat het er nooit meer afgaat.

Olieën zijn ook schadelijk voor je doll! Net als vettige dingen! Deze kunnen het resin aantasten.

Customizing
Je kan je doll door middel van pruikjes, ogen en face-up totaal je eigen maken.

Face-up
Face-up is een make-up voor je doll, maar dan de lippen, wenkbrauwen, wimpers, blush, sproetjes. Je bedenkt het en het kan wel.
Er zijn veel getalenteerde mensen die het voor je kunnen doen tegen betaling. Maar je kan het ook zelf proberen te doen.
Lees dan de tutorial. (die nog komt)
LET OP! KLEURPIGMENTEN (ZOALS POTLOOD, PASTEL, VILTSTIFT) KAN IN RESIN TREKKEN. TEKEN DAAROM NOOIT WAT OP JE DOLL ZONDER EERST TE SEALEN MET EEN SEALER!

Ogen
Oogjes heb je in verschillende maten. Meeste company's geven ogen bij je doll, maar misschien wil je wel een andere kleur.
Deze kan je kopen bij de dealers, of company's.
Maten ligt aan je doll en mold. Kijk goed wat er bij de company staat, maar probeer ook uit. Op meetings zijn er mensen wellicht niet te beroerd om even ogen te wisselen. Vaak kan je een maatje groter of kleiner. Ligt eraan wat je look wilt. Grotere ogen geven vaak een tekenfilm achtige sfeer, terwijl kleinere ogen vaak wat realistischer zijn.
Ogen blijven zitten door putty! Soort kneedgum en dit kan je ook gebruiken. Posterbuddies en dergelijke zijn ook te gebruiken, zorg wel dat er geen olieën inzitten.
Je kan ze hierdoor ook zo draaien als je wilt. Kijkt je doll omhoog, omlaag, zijwaarts, scheel of dergelijke.

Wimpers
Wimpers kunnen vastgezet worden met kinderlijm. Dus niet hele sterke secondenlijm, want deze laat vaak het resin beetje smelten.


NOG NIET AF!!! TIPS EN DINGEN DIE ERBIJ MOETEN VIA PM GAARNE!
Terug naar boven Ga naar beneden
 
Newbie guide. Nieuw bij de hobby! lees deze eerst!
Terug naar boven 
Pagina 1 van 1

Permissies van dit forum:Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
The magic of bjd :: Bjd info :: FAQ-
Ga naar: